Brutal politioperasjon
Fredag 23. mai stormet rundt 200 politimenn inn i gruvemotstandsleiren La Puya som ligger i kommunen San José de Golfo, 45 minutter utenfor Guatemala By. Bevæpnet med tåregass og pepperspray presset de seg frem mellom menn, kvinner barn og eldre, for å la gravemaskiner og annet tungt maskineri passere.
Noen timer tidligere, Kl 05:30 fredag morgen meldte personer fra La Puya om at gruveselskapet Kappes Kassiday (EXMINGUA) hadde tilkalt store politistyrker for å sikre innkjøringen av deres maskiner til gruveområdet. I La Puya fryktet de for utkastelse, og tilkalte raskt menneskerettighetsobservatørerog alternative medier for å dokumentere en aksjon de fryktet ville få katastrofale følger. I følge Esta Tierra es Nuestra og Centro de Medios Independientes oppstod det etter hvert sammenstøt da politiet begynte å angripe kvinnene som la seg ned på bakken i protest mot gravemaskinenes inntog. Det meldes om flere sårede og arrestasjoner.
«Politiaksjonen var totalt mislykket. De hadde tydelig ingen erfaring med å håndtere en slik sivil operasjon, da operasjonen ble ledet av FEP som har militær trening bak seg», melder Esta Tierra es Nuestra.
I forsvar av vannet og livet
Gruvemotstanderne i La Puya er kjent for å ha opprettholdt en protestleir ved inngangen til gruva El Tambor som i 2011 fikk klarsignal fra myndighetene om å starte gull- og sølvutvinning. Det til tross for at de ikke har informert eller konsultert lokalbefolkningen om gruveplanene. Det har i tillegg blitt oppdaget flere feil i forhold til studiene som skulle utrede konsekvenser for vann og miljø. Det er i klar strid med kommunal og nasjonal lovgivning.
Den 2. mars feiret La Puya 2 år med motstand mot gruve-prosjektet som de ser på som en trussel mot sitt nærmiljø. De er særlig bekymret for at gruvedrifta vil tørke og forurense de få vannressursene som finnes i området. Leiren består av menn, kvinner barn og eldre som roterer på å lage mat og holde vakt 24 timer i døgnet, 7 dager i uka.
Ikke-vold blir møtt med angrepog kriminalisering
Gruvemotstanden i La Puya har blitt verdenskjent for sin klare ikke-voldelige linje i kampen mot gruva. Denne strategien har likevel blitt møtt med vold og undertrykkelse statlige tjenestemenn og ansatte ved gruva.
I 2012 ble en av lederskikkelsene, Yolanda Oquelí, skutt i ryggen da hun var på vei tilbake til sitt hjem. Hun overlevde, men lider fortsatt av fysiske og psykiske plager fra angrepet. Ved flere anledninger, har politi og aktører fra gruveselskapet truet med å kaste ut gruvemotstanderne som krever sin rett til å bli hørt.
Det har ved flere anledninger blitt gjort forsøk på dialog for å løse konflikten, men det har ikke ført noen vei. Staten fraskriver seg ansvar som konfliktløser og selskapet får fortsette å overkjøre menneskerettighetene. I stedet forekommer det en kriminalisering av de som uttrykker motstand mot kapitalkreftene. Den 30. april i år ble 3 gruvemotstandere fra La Puya dømt til 9 års fengsel for å ha truet arbeidere ved El Tambor gruva. I høringene ble det verken fremlagt bevis eller overbevisende vitneavklaringer.
Solidaritet i kampen mot gruvedrift
Rundt kl 17:00 fredag ettermiddag samlet en gruppe med aktivister seg utenfor Ministerio de Gobernacion for å protestere mot den voldelige linja som staten og selskapet fører mot den fredelige motstanden i La Puya.
Ettermiddagen lørdag 24. mai meldes det om at befolkingen er i gang med å ta tilbake til området og innstalere en ny leir for pasifistisk motstand. «Vi er sterkere enn før», skriver lokalbefolkningen på sin egen facebook- side.
I fjor besøkte LAGs solidaritetsbrigade la Puya.
(bildene i artikkelen er hentet fra CPR-Urbana og MiMundo.org)